Indbydelse
Kom og vær med til en inspirerende eftermiddag. Få indsigt i, hvordan arkitektur kan spille en central rolle i at forvandle både fysiske rammer og lokalsamfund.
Arrangementet er åbent for alle, der er nysgerrige på bæredygtighed, samfundsudvikling og den transformative kraft af arkitektur. Vi glæder os til at byde dig velkommen til en dag fyldt med spændende diskussioner og netværk i smukke omgivelser på Ærø.
Program
13.50 – BAR og INTRO: Afgang fra Svendborg Havn med færgen mod Ærø. Vi mødes ved færgen som sejler kl. 14, så kom gerne lidt før.
Ombord begynder vi samtalerne om transformation ..
15.15 – Bustur til Marstal: Vi kører med ”gratis” bussen til Motorfabrikken, igennem og nyderat alt er vand ved siden af (Ærø`s slogan)
16.00 – Motorfabrikken, kaffe, rundvisning på motorfabrikken
16.20 – Motorfabrikken Marstal, kort fortalt
Samtaler om hvordan klog transformation kan skabe nye bæredygtige initiativer.
Ved bl.a Arkitekt Ærø, Christina Kjerulff
16.50 – Middag – Rødder og rytmer
Vi nyder en lækker middag lavet af Gravendal med årstidens grøntsager og en lille fortælling om rødder - mens vi fortsætter samtalen
17.45 – Bustur til Ærø
18.30 – BAR og OUTRO Færgen sejler tilbage til Svendborg Havn
19.45 – Ankomst til Svendborg
Hvor lidt skal der til?
I arkitekturens verden er transformation ofte en proces, der kræver færre ændringer, end man måske forestiller sig for at skabe mærkbare forandringer.
Dette spørgsmål vækker en teoretisk diskussion om, hvad det egentlig kræver at revitalisere og forvandle et rum eller en bygning, og hvor lidt der faktisk skal til for at opnå betydelig effekt. Hvordan kan små, enkle greb skabe store sociale og funktionelle ændringer i et lokalsamfund? I transformationer er det ofte de beskedne, men velvalgte tiltag, der gør en forskel – tilgange som f.eks. ‘det for hånden værende søms princip’, der understreger værdien af at bruge det, der allerede er tilgængeligt, eller tanken om at "stoppe, inden det bliver pænt", som kan frigøre en autentisk oplevelse af rummet. I den sammenhæng taler vi om, hvordan vi skaber værktøjer til transformation, der er fleksible og tilpassede det konkrete sted, som det udvikles på. Denne diskussion bliver grundlag for forståelsen af, hvordan små interventioner kan føre til bæredygtige forandringer i forfaldne rammer og hvordan vi kan værdsætte det uperfekte og det, der opstår naturligt i processen.
Under rundvisningen vil vi også dykke ned i de arbejdsprocesser og de værktøjer, der har været anvendt i transformationen af Motorfabrikken Marstal. Vi ser på principper som "vis hvad der er nyt og ryd ikke op!", "tag hvad du får forærende" og det såkaldte "blå strøg", som tilsammen har hjulpet med at forme den unikke karakter af bygningen. Gennem disse værktøjer kan vi diskutere, hvordan hver transformation kræver sin egen tilgang, og hvordan man kan udvikle processer, der både er konkrete og åbne for det uventede.